Monday

Episode9 Babak 1;Tradisi rumah terbuka


rumah terbuka...biasa lah...pak menakan


bekerja semasa musim perayaan...

Salam idul Fitri
Tinggal beberapa hari saja lagi Syawal akan berakhir..alamak..cam ne nak habis posa 6 nih asik pancit je...mane taknye. makan...makan... Tahun ini dapat beraya di kampung halaman. Pheh! Selamat Hari Raya...

Tapi bila lagi nak jumpa yek..Jumpa setahun sekali memang banyak perkara nak cerita sampai berbuih rasa mulut nih. Walau macam mana sekali pun.. yang jauh kita dekatkan..yang dekat kita mesrakan. Rumah terbuka memang tak pernah pun buat kalau dok di kampung. Hari-hari rumah memang terbuka..tak kira saudara mara jauh ke dekat ke suka hatilah nak datang rumah. Tapi memandangkan tahun ini memang mengejar masa...kami tak dok kat rumah sebaliknya pergi beraya ke sana sini kalau tidak tak jumpa saudara mara. Mesti pergi...raya..Cuti yang 'seciput' , berlumba-lumba kami terjah rumah saudara-mara...namun...tak tercapai akal ku...jua..maklumlah..


Kepada sahabat handai, saudara mara adik beradik, dan jiran tetangga yang jauh dan dekat..Ampun maaf dipinta.. selagi hayat dikandung badan budi yang baik tuan semua akan saya kenang jua..!

No comments: